Pulpety w sosie koperkowym

Dla miłośników tradycyjnych smaków

1os.
8PLN
30min

składniki

na 4 porcje (koszt 1 porcji ok. 8zł)

  • 500 g łopatki wieprzowej Sokołów,
  • 4 plasterki szyneczki drobiowej Sokołów
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 pęczek koperku
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 woreczki kaszy owsianej
  • brokuł
  • sól morska,
  • biały pieprz

Sposób przyrządzenia

Łopatkę wieprzową zmielić, dodać do niej jajko, kaszę mannę, drobno pokrojoną szyneczkę, sól i pieprz. Wyrobić mięso i uformować kuleczki. Do gotującego się bulionu wrzucić kuleczki z mięsa i gotować ok. 15 minut.

Na patelni podgrzać śmietankę, dodać do niej posiekany koperek oraz szczyptę soli i pieprzu. Podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Pulpety wyciągnąć łyżką cedzakową i polać sosem koperkowym.

Podawać z kaszą owsianą i brokułem ugotowanym na parze.

 

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga:
kolorowowkuchni.blogspot.com

 

 

 

Wykorzystany produkt:

łopatka wieprzowa bez kości Sokołów

Gotowanie warzyw na parze pozwala zachować pełnię ich smaku i ogranicza ubytek witamin.

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl