Delikatne pulpeciki wieprzowe z ogórkiem kiszonym na puree z pieczonego batata

Smakowita delikatność z porcją warzyw

1os.
7,5PLN
30min

składniki

na 2 porcje (koszt 1 porcji ok. 7,5zł)

  • Pulpety:
  • 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej Sokołów
  • 1 średnia cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 1 batat
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • Surówka:
  • 1 mały por (tylko biała część)
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • sól oraz pieprz
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju lnianego (nieoczyszczonego)

Sposób przyrządzenia

Batata naciąć delikatnie, w skórce włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez ok. 20-30 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać drobno posiekaną cebulę, delikatnie posolić. Podsmażyć aż się zeszkli, zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.

Do miski włożyć mięso mielone, dodać jajko, bułkę tartą, sól i pieprz – całość wymieszać.

Ogórki kiszone obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę, natkę posiekać. Ogórki i natkę dodać do mięsa, całość dokładnie wyrobić, ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Z powstałej masy wyrobić małe płaskie kotleciki, ułożyć je w parowarze. Jeśli nie mamy parowaru – kotleciki ułożyć na metalowym durszlaku, przykryć go pokrywką od garnka i całość postawić na garnku z wodą. Gotować przez ok. 10-15 minut.

Upieczonego batata wyciągnąć z piekarnika, odstawić do przestygnięcia, wydrążyć środek. Zmiksować blenderem na delikatne puree, doprawić solą, posypać natką.
Przygotować surówkę: marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora obrać, pokroić w pół talarki. Dodać olej lniany, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Pulpety podawać na puree z batata oraz z surówką z pora.

 

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga:
jakpaczekwmasle.blogspot.com

 

 

Wykorzystany produkt:

mięso mielone z łopatki wieprzowej Sokołów

Do smażenia nie powinno używać się olejów wielonienasyconych, czyli np. słonecznikowego, lnianego, z pestek dyni.

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.

× Dowiedz się więcej
sokolow.pl